26 Eylül 2011 Pazartesi

Enerjide tasarruf önlemleri



-Bulaşıkları ,bulaşık makinesine koymadan önce soğuk suda çalkalayınız.Böylece sıcak suyu harcamamış   olursunuz.
-Çamaşır ya da bulaşık makinesini çalıştırmadan önce tam dolmasını beklemelisiniz.
-Evdeki çamaşır ve bulaşık makinesi çaışırken banyo ve mutfakta aşırı su kullanmamaya dikkat etmelisiniz.
-Çamaşırları yıkarken sıcak su yerine ılık su kullanılabilir.Elektrik enerjisinin yüzde 90ı suyu ısıtmada harcanır.30-40 C su sıcaklığı çamaşır için en uygun sıcaklıktır.
-Çamaşırlar için doğru programı seçmelisiniz.Çamaşırları aşırı kurutmamalısınız.Ayrıca harcanan enerjinin yanında aşırı kurutma çamaşırı  yıpratır.
-Aşırı köpüren deterjanlardan kullanmamalısınız.Az ya da çok miktarda deterjan kullanımı daha fazla enerji tüketimine neden olur.
-Buzdolabınızı,soba,radyatör,bulaşık makinesi ve ocak gibi ısıtıcı kaynaklardan uzak yerlere yerleştirmelisiniz.Böylece enerji tüketiminizi yüzde 10-15 oranında azaltabilirsiniz.
-Bozdolabının sıcaklığını +5 derecede ,derin dondurucunun sıcaklığını ise -18 derecede tutmak gereklidir.Çünkü düşük sıcaklık da enerji israfıdır.
-Yemeklerinizi dolaba koymadan önce oda sıcaklığında soğutmalısınız.Bozdolabının kapılarının hava sızdırmaz olmasına dikkat ediniz.
-Buzluktan çıkardığınız yiyeceklerin çözülmesi işlemini yine dolabın içinde yaptırmalısınız.
-Ütü yapmadan önce çamaşırları düzgün şekilde askıya asmalısınız.Bu ,çamaşırlarınızı ütülerken daha az enerji harcamanızı sağlar.
-Saçlarınızı havlu ile kuruladıktan sonra saç kurutma makinesi kullanın.Böylece saha az enerji harcarsınız.Unutmayın saç kurutma makinesinin 10 dk çalışması 60 watt’lık bir lambanın 3 saat yanmasına eş değer elektrik tüketir.


Bu yazı ; anka-yansımalar-ebruli tarafından  sayfamız için hazırlanmıştır,emeği  için kendisine teşekkür ediyorum.