5 Mart 2012 Pazartesi

İSTİRİDYE MANTARI YETİŞTİRİCİLİĞİ HAKKINDA


Son iki ay içerisinde evimin bir köşesinde hobi amaçlı olarak İstiridye mantarı yetiştirme girişiminde bulundum.Yetiştirme için gerekli mantar tohumunu yani miseli internetten tespit ettiğim bir mantar firmasından temin ettim,önce bir hızar atölyesinden aldığım  kavak ağacı tozunu orta büyüklükte bir kazanda kaynattığım suda 10 dk.  bekleterek strilize ettim ve soğuduktan sonra youtube’de gördüğüm gibi naylon poşetlere doldurup miseli ektim ve önceden hazırladığım raflı mini seraya yerleştirdim ısıyı ayarlayamamakla birlikte züccaciyede satılan plastik hazneli püskürteçle iki güne bir steril su püskürterek  %85 ila %95 arası nemliliği kolayca sağladım onlarda herhangi bir ilerleme belirtisi yokken bu defa da artan miseli yukarıda anlattığım şekilde sterilize ettiğim buğday samanına ektim ve aynı seranın boş kalan yerlerine koydum sonuç olarak sterilize buğday samanına ekilen misel  kavak tozuna ekilenden çok daha kısa bir sürede gelişip mantar verdi ve  hasat ettiğim istiridye mantarları marketlerde satılan şapkalı mantardan çok daha lezzetliydi,uygun ortamda istiridye mantarı yetiştirmenin  çok fazla emek ve masraf gerektirmeyen zevkli ve aile mutfağı için lezzetli  bir uğraş olduğu kanaatindeyim