15 Ekim 2011 Cumartesi

Soğuktan Korunma Yöntemleri




SOĞUK BÖLGELER VE YERLER

Kuzey Yarıküre karalarının  %48 i soğuk bölgelerdir. Sıcaklıkla birlikte yükselti de önemli bir ölçüdür.

Bu bölgelerde iki tür soğuk hava ile karşılaşırsınız. Nemli soğuk ve kuru soğuk. Bu nedenle bulunduğunuz bölgeyi iyice tanıyın.

Nemli Soğuk Hava : 24 saatlik ortalama sıcaklığın - 10 0C veya üzerinde bulunduğu ortamdır. burada kendinizi ıslak yerden, donan yağmurdan ve sulu kardan koruyacak şekilde hazırlıklı olun.

Kuru Soğuk Hava: 24 saatlik ortalama sıcaklığın - 10 0C ın altında kaldığı  ortamdır. Burada kendinizi aşırı soğuktan korumak için kat kat giyinmeniz gerekir. En tehlikeli durum düşük sıcaklıkla rüzgarın bir arad bulunmasıdır.

SOĞUK ARACINIZDA YAKALADIYSA

1. Yola çıkmadan önce hava ve yol durumunu öğrenin. Gideceğiniz yer çok kısa ve şehir içi olsa dahi, buna göre hazırlanın.

2. Aracınızı kış şartlarına göre hazırlayın. gerekli acil durum malzemelerini bulundurun. Asla yarım depodan daha az  yakıtla yola çıkmayın.

3. Uygun biçimde giyinin. Yedek atkı ve parmaksız eldiven bulundurun. Gideceğiniz süreye fazladan zaman ekleyin.

4. Acil durumda kolay bulunabilecek durumda olun. Gideceğiniz yeri ve yönü mutlaka birilerine haber verin. Emniyetli bir şekilde ulaştığınızı da bildirin. Yolda kaldıysanız parlak renkte bir kordelayı (acil durum kitinizde bulunmalı) arabanızın antenine bağlayın. Gece ise iç ışıkların dış kapaklarını çıkararak yanık bırakın. Sadece ses duyduğunuzda gelen araçlarının  sizi uzaktan farkedebilmeleri için sinyal ışıklarını yakın. Araçta birden fazla kişiyseniz asla aynı anda dinlenmeyin ve uyumayın
5. Aracınızın içinde kalın. Tipide yürümek çok daha tehlikeli olabilir. Yolunuzu kaybeder, yorulur, düşer ve hayatınızı riske sokarsınız. Aracınız iyi bir barınaktır. devamı için linki açınız:

http://www.dask.org.tr/bilmek_istedikleriniz/sogukta_yasami_surdurme/soguk_yasam.htm



Paradan Tasarrufun Etmenin 7 Yolu

Paradan tasarruf etmek parayı akıllıca kullanmaktır. Herkes parasını akıllıca kullanabilir.Tasarruflu/tutumlu olmak  her şeyden vazgeçmek,kalitesiz mallar alıp misafir dahi kabul etmemek değildir.
1)Paranızı harcamadan önce kendinize şu soruyu sormasını bilin: Ben ne için bu parayı harcıyorum?,bu parayı harcamaya değer bir sebep var mıdır? Harcadığınız para ve kazandığınız paranın hesabını iyi tutun.Utanmayın,araştırıp inceleyin,neden telefon abonelik hakkını ya da  belediye masraflarını arttırmışlar,zamlamışlar.Ayrıca çalışın ki borçlarınızı vadesinde ödeyebilesiniz.Beklemeyin ki borçlarınız çoğalmasın.
2)Alışverişe çıkmadan önce “alınacaklar listesi” hazırlayın ve bunu prensip haline getirin.Alışverişte kredi kartı yerine nakit para kullanın.Ödemeler karşılığında aldığınız makbuz ve alışveriş fişlerini atmayın.Böylece tüketici hukukundan kaynaklanan başvurularınızda bu belgeleri kullanabilirsiniz.
3)Büyük marketlerden alışveriş yapmaya çalışın çünkü buralarda satılan mallar tanınan mallardır,reklamı için ekstra para harcanmaması gibi sebeplerden maliyet yönünden genellikle uygundur ve kalitelidir.
4)Psikologların göre; insanlar açken alışveriş yaparsa  gereksiz harcamalara meyletmektedir,bundan ötürü alışverişe çıkmadan önce evde yemek yiyin,açken alışverişe çıkmayın.
5)Kandırılmayın,alışveriş sırasında hep kendi fikirlerinizi dikkate alın,neyi almak istediğinize kesinlikle kendiniz karar verin.
6)İşyerinde yemeğe verdiğiniz paraları hesap edin ve göreceksiniz ki çok yüksek miktarları bulmaktadır,işyerinde yenilen yemek;hem cebinize hem de sağlığınıza zarardır.Mümkünse yemeğinizi evden getirin böylece hem paradan tasarruf edersiniz hem de sağlığınızı korursunuz.
7)Uzmanlara göre elektrikli ısıtıcılar çok elektrik harcamaktadır bunları mümkün olduğunca kullanmamak ve ya dikkatli kullanmak tasarruf için önemlidir.Elektrikli süpürgenizin toz torbasını sık sık temizleyin,çamaşır makinesini haznesini çamaşırla tamamen doldurarak kullanın,böylece hem sudan hem elektrikten ve hem de zamandan kazanırsınız,
En önemlisi de tasarruf ettiğiniz paraları tatilde  ve seyahatte kullanabilirsiniz.

Kaynak Link:
 “Pullara qənaət etmənin 7 yolu”  başlıklı yazıdan aslına mümkün olduğunca sadık kalarak Türkiye Türkçesine (tarafımca) aktarılmıştır-KERAMİ ÖZDEMİR