15 Ekim 2011 Cumartesi

Soğuktan Korunma Yöntemleri




SOĞUK BÖLGELER VE YERLER

Kuzey Yarıküre karalarının  %48 i soğuk bölgelerdir. Sıcaklıkla birlikte yükselti de önemli bir ölçüdür.

Bu bölgelerde iki tür soğuk hava ile karşılaşırsınız. Nemli soğuk ve kuru soğuk. Bu nedenle bulunduğunuz bölgeyi iyice tanıyın.

Nemli Soğuk Hava : 24 saatlik ortalama sıcaklığın - 10 0C veya üzerinde bulunduğu ortamdır. burada kendinizi ıslak yerden, donan yağmurdan ve sulu kardan koruyacak şekilde hazırlıklı olun.

Kuru Soğuk Hava: 24 saatlik ortalama sıcaklığın - 10 0C ın altında kaldığı  ortamdır. Burada kendinizi aşırı soğuktan korumak için kat kat giyinmeniz gerekir. En tehlikeli durum düşük sıcaklıkla rüzgarın bir arad bulunmasıdır.

SOĞUK ARACINIZDA YAKALADIYSA

1. Yola çıkmadan önce hava ve yol durumunu öğrenin. Gideceğiniz yer çok kısa ve şehir içi olsa dahi, buna göre hazırlanın.

2. Aracınızı kış şartlarına göre hazırlayın. gerekli acil durum malzemelerini bulundurun. Asla yarım depodan daha az  yakıtla yola çıkmayın.

3. Uygun biçimde giyinin. Yedek atkı ve parmaksız eldiven bulundurun. Gideceğiniz süreye fazladan zaman ekleyin.

4. Acil durumda kolay bulunabilecek durumda olun. Gideceğiniz yeri ve yönü mutlaka birilerine haber verin. Emniyetli bir şekilde ulaştığınızı da bildirin. Yolda kaldıysanız parlak renkte bir kordelayı (acil durum kitinizde bulunmalı) arabanızın antenine bağlayın. Gece ise iç ışıkların dış kapaklarını çıkararak yanık bırakın. Sadece ses duyduğunuzda gelen araçlarının  sizi uzaktan farkedebilmeleri için sinyal ışıklarını yakın. Araçta birden fazla kişiyseniz asla aynı anda dinlenmeyin ve uyumayın
5. Aracınızın içinde kalın. Tipide yürümek çok daha tehlikeli olabilir. Yolunuzu kaybeder, yorulur, düşer ve hayatınızı riske sokarsınız. Aracınız iyi bir barınaktır. devamı için linki açınız:

http://www.dask.org.tr/bilmek_istedikleriniz/sogukta_yasami_surdurme/soguk_yasam.htm



Hiç yorum yok: