4 Eylül 2011 Pazar

Çocuklar ve Para Yönetimi











Çocuklar ve Para Yönetimi


Ebeveynlerin çocuklarına verebilecekleri en önemli kazanımlardan biri ‘para yönetimi’. Bu bilinç ne kadar erken yaşta yerleştirilirse, çocukların gelecekte para ile olan ilişkilerini doğru yönetebilmeleri de o kadar mümkün oluyor.




Geçtiğimiz senelerde Visa, Türkiye genelinde ‘para yönetimi bilinci’ konusunda kapsamlı bir araştırma yapmış ve sonuçta Türk insanının genel olarak para yönetimini bilmediği bulgusuna ulaşmıştı.



Para yönetimi aslen birçok anlamda kişisel bağımsızlık sağladığı için de son derece önemli. Çocuklarımızın geleceklerini kendi seçimleri doğrultusunda ve özgür iradeleri ile şekillendirmelerinin kapısını açmış oluyor.



Türkiye’de çocuklar için para yönetimi eğitimlerine sıkça rastlanmıyor. Benim bildiğim; İş Bankası’nın her sene düzenlediği kısa süreli eğitimler var. Kendi kızımın mutlaka önümüzdeki sene içinde bu eğitimlere katılmasını istiyorum. Bunun dışında hakkıyla yazılıp, çizilen bir konu da değil.



Oysa yurtdışında, özellikle de Singapur gibi bölgesel ticaretin kalbinin attığı ülkelerde, çok sayıda kurs ve eğitim çocuklara para yönetimini öğretmek üzere devam ediyor. Eğitimlerin sayıca fazla oluşundan, talep de olduğu sonucunu çıkarmak mümkün gözüküyor.



Benim şahsen çok önemsediğim ‘girişimcilik kültürü’nün yerleşmesinde de ‘para yönetimi’ son derece kilit bir yetkinlik. Yurtdışında, gelişmiş ülkelerde, girişimcilik ve para yönetimi gibi derslerin okul müfredatlarına girdiklerini de görebiliyoruz.



Çocuk yetiştirirken, çocukta para ile ilgili farkındalık yaratmak ve bütçe olgusunu içselleştirmesini sağlamak ebeveynlerin önemli görevlerinden biri. Bunu sağlamanın farklı yöntemlerini de Ağustos yazımda paylaşacağım. Bu ay hepimiz ‘Çocuklarımıza para yönetimi konusunda nasıl eğitim verebiliriz?’ konusunda kendi kendimize veya yakın çevremizle fikir alışverişinde bulunarak, bu konuda yumuşak bir başlangıç yapabiliriz. 
             
Tuğba YAZICI-01 Temmuz 2011
http://www.cicicee.com/cocuk-yazar.aspx?yazarId=1224&yaziId=18582




--------------------------------------------------------------------------------





Çocuklar ve Para Yönetimi II





Çocuklara hayatın en başında, henüz yola çıkarken, para yönetimi konusunda doğru bilgiler vermek, onların hayatları boyunca ekonomik refah içinde yaşamalarını sağlayabilir. Çocuklara para bilinci kazandırmak için, ebeveynler olarak bizlerin yapabilecekleri var.



Para ciddi bir araçtır – Çocuğumuza paranın ciddi bir araç olduğunu anlatmamız gerekir. Dünyadaki yerleşik sistemin, büyük ölçüde para ile ilgili olduğunu örneklerle netleştirmeye çalışabilir, onunla paranın etkileri hakkında sohbet edebiliriz.



Çocuğunuzu dahil edin – Para ile ilgili kararlar verirken, çocuğunuzu da karar mekanizmanıza dahil edin. Düşünce sistematiğinizi anlamasını sağlayın. Para kazanmak, para harcamak ve para biriktirmek gibi kavramları iyice kavramasına ön ayak olun.



Çocuğunuz için bir hesap açtırın – Bankaya çocuğunuzla birlikte giderek, onun adına bir hesap açtırın. Bu hesabın sadece ona özel olduğunu, onunla birlikte düzenli olarak bu hesaba para yatıracağınızı anlatın. Hesabına para yatırdıkça da, birikmiş parası ile neler alınabileceğini farklı alternatiflerle anlatarak, parasının gitgide çoğaldığını fark etmesini sağlayın.



Birlikte indirim avına çıkın – Çocuğunuzla birlikte aynı ürünün farklı yerlerde, nasıl farklı fiyatlara satıldığını keşfedin. Bunu bir oyun haline dönüştürerek, bir ürünün en ucuz fiyatını bulmaya çalışın. Oyunu daha heyecanlı hale getirmek için, aynı ürünün en pahalı fiyatı ile en düşük fiyatı arasındaki farkı çocuğunuzun banka hesabına yatırabilirsiniz.



Para biriktirmenin önemi hakkında konuşun – Çocuğunuzun para biriktirmenin önemini içselleştirmesini sağlayın. Bununla ilgili farklı zamanlarda, farklı örnekler kullanarak, keyifli sohbetler edin. Basit hesaplarla hergün, her hafta ya da her ay kenara konulan ufacık bir rakamın, uzun bir süre sonunda ne kadar çoğalacağını anlamasını sağlayın. ‘Damlaya damlaya göl olur’ atasözümüzü kullanabilir, hatta bunu bir deney ile iyice kavramasını sağlayabilirsiniz. Çocuğunuzun almayı çok istediği bir şey ile ilgili bir plan yaparak, birlikte belli bir süre içinde o hedefe ulaşmasını sağlayabilir ve bu süreç boyunca da konu hakkında derinleşebilirsiniz.



Para yönetimi konusunda bilinçli bir çocuk, para konusunda bilgili ve doğru kararlar verebilmeyi erken yaşta öğrenir ve hayatı boyunca bu kararları uygular. Çocuklukta yerleşen kavramlar, bir ömür boyu bize hizmet eder

Tuğba YAZICI-

02 Ağustos 2011 Salı



http://www.cicicee.com/cocuk-yazar.aspx?yazarId=1224

Hiç yorum yok: